Ekonomi

TÜSİAD/İldeniz: Önümüzdeki 20 yılda ABD ile Çin arasında ciddi rekabet olacak

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA KÜMESESİ ABD TEMSİLCİSİ

Intel eski Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, ABD ile Çin arasındaki çip meselesinin ciddi bir stratejik mesele olduğunu, 2021’de dünyada yeterli çip olmamasının pandemiyle birlikte ABD ekonomisine 240 milyar dolarlık zarara mal olduğunu söyledi.

Amerikalıların çip fikrinden dolayı otomobilden bilgisayara kadar pek çok işe erişemez hale geldiklerini söyleyen İldeniz, gelecekte kritik bir konunun Çin’in yayılmacı politika söylemiyle Tayvan tehlikesi olduğunu söyledi. altındaolduğunu duyurdu.

Ayşegül İldeniz, Bloomberg HT’ye verdiği röportajda, “Dünya çip üretiminin yaklaşık üçte ikisini Güney Kore ve Tayvan yapıyor. ABD çip üretiminde liderliğini kaybetti. En sonunda ABD Kongresi, sorunu çözmek için ciddi bir destek paketini kabul etti. çip eksikliği ve tedarik zincirindeki sorun.”

İldeniz, Çin’in eğitime, Ar-Ge’ye ve bilime yaklaşık 600 milyar dolar yatırım yaptığını bildirdi.

Teknoloji sektöründe zaman zaman işten çıkarmaların olduğunu söyleyen İldeniz, 2001, 2008 ve 2010’ların başında işten çıkarmalar olduğunu hatırlattı. Kovid öncesi teknoloji sektöründe 4,7 milyon çalışan sayısının bugün 5,2 milyona ulaştığını belirten İldeniz, Amazon’un geçen yıl yarım milyon kişiyi işe aldığını söyledi. Teknoloji şirketlerinin en parlak beyinleri bünyesine katmaya ve rekabetçi olmaya çalıştıklarını belirten İldeniz, şirketler için gelecekte resesyon tehlikesinin olduğu dönemlerde dengelemenin değerli olduğunu söyledi. İşten çıkarılan kişilerin startup işine girerek özgün bir gelecek kurduklarını hatırlatan İldeniz, “Daha önceki dalgalanmalarla birlikte yepyeni teknolojiler ortaya çıktı” dedi.

Türk girişimcilere önerilerini sıralayan İldeniz, “Küresel ölçeklenebilir sorunları çözmeye çalışmalarını, 8 milyar insanın sorunlarına odaklanmalarını, herkesin kullanabileceği ürün ve hizmetlere odaklanmalarını, sağlık, iklim krizi ve enerji gibi konularda makro sorunlara öncelik.” İldeniz ayrıca, yapay zeka ve robotlaşma konusunda yapılacak çalışmaların değerli olduğunu ve ilgili hizmet ve çalışmalara öncelik verilmesinin maliyetli olacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu